Jeugdbib

In de jeugdbib vind je boeken voor peuters, kleuters, eerste lezers, verhalen en informatieve boeken van 0 tot 14+. Alle boeken staan per leeftijdscategorie of onderwerp uitgestald. Zo kunnen kinderen gemakkelijk een keuze maken.

Vanaf 0 jaar: Boekstart
Zwevegem is een Boekstartgemeente. Alle kinderen in Zwevegem krijgen op de leeftijd van 6 maanden een babypakket aangeboden via Kind en Gezin. Op de leeftijd van 15 maanden kunnen de ouders een gratis peuterpakket afhalen in de bib. Door vroeg met boekjes te beginnen, ontdekken peuters al heel snel het leesplezier en dat biedt heel wat voordelen op latere leeftijd.
Meer info over Boekstart vind je hier.

Vanaf 3 jaar: Voorleesuurtjes
Kom op vrijdag met je kleuter naar het voorleesuurtje. Elke eerste en derde vrijdag van de maand wordt er in onze voorleeshoek een verhaaltje voorgelezen, telkens van 15.45 uur tot 16.30 uur. Alle peuters en kleuters die van verhalen houden, zijn welkom!
Om de voorleesuurtjes coronaproof te laten verlopen, vragen we alle ouders om afstand te houden van andere ouders en bibliotheekbezoekers. 
De voorleesuurtjes zijn gratis, en je hoeft niet in te schrijven. Je vindt de kalender hier.

Snippertassen
In een snippertas vind je boekjes, een knuffel, een spelletje en/of een film rond een bepaald thema. Dierenplezier, Anna of Jules, je vindt ze allemaal in de snippertas.

Vertelplaten of kamishibai
Kamishibai is een oude Japanse verteltechniek, die het voorlezen nog leuker maakt!
Vertelplaten of kamishibai zijn grote platen van een bestaand prentenboek die je kan gebruiken in een verteltheater. De verteller leest de tekst op de achterkant van de platen voor, terwijl de kinderen geboeid kijken naar de grote prenten die in het theatertje getoond worden. Kinderen genieten met de kamishibai van een echt theaterstuk!
Heb je geen verteltheater, dan kan je de vertelplaten ook zo gebruiken.
Wil je meer weten over werken met een kamishibai? Reserveer het nieuwe boek van Inge Umans : Aan de slag met kamishibai.

Fundels
Wat is het? Fundels zijn digitale prentenboeken die je gratis kan lenen op je tablet of smartphone. Inloggen met je Mijn Bibliotheek–account volstaat. Ook voor beginnende lezers zijn er digitale leesboekjes.
Hoe kan ik gratis Fundels lezen?

  • Download de Fundels-app via de App Store of Google Play Store en open de app
  • Klik op het 'de Bib'-logo
  • Meld je aan met je Mijn Bibliotheek-account
  • Kies het boekje dat je wil lenen
  • Het boekje wordt gedownload op je toestel
  • Instructiefilmpje

e-boeken
Voor de iets oudere kinderen hebben we e-readers met e-boeken. Hier lees je hoe je die kan ontlenen.

Dyslexie en gemakkelijk lezen
Heeft je kind moeite met lezen, dan hebben wij aangepaste boeken. Een bibmedewerker helpt je graag verder.

De Leesjury
De Leesjury is een boekenjury van kinderen en jongeren tussen 4 en 16 jaar. Juryleden krijgen een lijst van 6 of 8 boeken om te beoordelen, en komen samen in leesgroepen om te praten over de boeken.
Wie als jurylid alle titels van zijn leeftijdsgroep heeft gelezen, mag stemmen. Alle stemmen van heel Vlaanderen worden verzameld en geteld en er wordt een winnende auteur gekozen per leeftijdscategorie. 
In de bibliotheek van Zwevegem organiseren wij Leesjury-bijeenkomsten voor de volgende leesgroepen:

Groep 3: 8-10 jaar (3de en 4de leerjaar)
Groep 4: 10-12 jaar (5de en 6de leerjaar)
Groep 5: 12-14 jaar (1ste en 2de middelbaar)
Groep 6: +14 jaar (3de en 4de middelbaar)

De leesgroepen komen 4 maal per jaar samen in de bibliotheek en worden begeleid door vrijwilligers. We sluiten het leesjaar af met een regionaal boekenfeest.
Hou je van lezen en wil je graag jouw stem laten horen? Neem dan contact op met de bib of bibus en we bezorgen jou alle informatie!

 

CoderDojo

In 2019 ging de bib van start met CoderDojo workshops. Tijdens een CoderDojo workshop leren jongens en meisjes van 7 tot 12 jaar programmeren, websites maken, apps en spelletjes ontwikkelen, enz. Ze ontmoeten andere deelnemers met dezelfde interesse en laten elkaar tijdens een toonmoment zien waaraan ze gewerkt hebben. CoderDojo maakt van ontwikkelen en programmeren een superleuke en gezellige leerervaring!

Een Dojo wordt volledig door vrijwilligers voorbereid en gegeven. Zij begeleiden de jongeren: ze leggen uit, doen voor, leren aan en stimuleren fantasie en creativiteit. 
Voel je het zelf kriebelen en kan je je 1 zaterdagvoormiddag per maand vrij maken?
Meld je dan aan als vrijwilliger! Dat kan via bibliotheek@zwevegem.be .