Boek Nederlands

Een Italiaanse reis : een zoektocht naar de herkomst van mijn viool

Philipp Blom (auteur), W. Hansen (vertaler)

Een Italiaanse reis : een zoektocht naar de herkomst van mijn viool

Philipp Blom (auteur), W. Hansen (vertaler)
Titel
Een Italiaanse reis : een zoektocht naar de herkomst van mijn viool
Auteur
Philipp Blom
Vertaler
W. Hansen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Eine italienische Reise : auf den Spuren des Auswanderers, der vor 300 Jahren meine Geige baute
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2019
332 p. : ill.
ISBN
9789403162300 (hardback)

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Besprekingen

Op zoek naar hout dat zingt

Philipp Blom wou carrière maken als violist, maar hij werd een internationaal befaamd historicus. In Een Italiaanse reis gaat hij op zoek naar de anonieme bouwer van zijn instrument.

Philipp Blom hoorde ik voor het eerst viool spelen een paar jaar geleden, in een Toscaanse hoeve in de Val d'Orcia, waar hij en zijn vrouw Veronica een aantal van hun naaste vrienden hadden uitgenodigd. Overdag had iedereen zijn bezigheden en 's avonds werd er gezamenlijk gekookt en gegeten. Het was al wat te koel om bij maanlicht onder de eiken te kunnen tafelen met uitzicht op de Monte Amiato, een uitgedoofde of toch al millennia slapende vulkaan. Soms stak er wind op en trok de hemel dicht. Deuren klapperden in hun hengsels, vensterluiken rilden, het haardvuur wakkerde. Het werd herfst, maar elke dag, voor een uur of wat, klonken vanuit Philipps vertrekken hemelse, zoekende klanken op.

De tonen brachten rust en ik beluisterde wat hij in Een Italiaanse reis schrijft: 'Een instrument is voor elke musicus een vertrouwde partner, een uitbreiding van zijn eigen lichaam. Soms zingt het schijnbaar moeiteloos… op andere dagen weigert het elke dialoog… De relatie tot…Lees verder