Boek
Nederlands

Meneertje Meer

Mark Haayema (auteur), Job Van Gelder (illustrator)
+1
Meneertje Meer
×
Meneertje Meer Meneertje Meer
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Meneertje wil altijd meer. Hij wil alles groter, breder, duurder en langer dan een ander. Zelfs van zichzelf wil hij meer. Maar al die meneertjes willen ook steeds meer. Wordt meneertje daar gelukkiger van? Prentenboek met grappige kleurenillustraties en tekst op rijm. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Hebzucht, Vriendschap, Delen
Extra onderwerp
prentenboeken
Titel
Meneertje Meer
Auteur
Mark Haayema
Illustrator
Job Van Gelder
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Rubinstein, 2016
[32] p. : ill.
ISBN
9789047621959 (hardback)

Besprekingen

Meneertje is niet tevreden. Hij wil altijd meer: hij wil alles groter, breder, duurder en langer dan de ander. Een groter ijsje, een langere fiets, een duurdere boot. Uiteindelijk wil meneer ook van zichzelf meer. En al die meneertjes willen ook steeds meer. Het wordt een drukte van jewelste. Nu heeft meneer alles wat hij wenste, maar of hij ook gelukkig is? Een kort, leuk, toegankelijk verhaal over de betekenis van gelukkig zijn. Het taalgebruik is eigentijds en goed te begrijpen voor de doelgroep. De tekst bestaat uit korte, eenvoudige versjes op rijm (abcb) die vlot voorlezen. Per twee pagina's zijn er een of twee versjes van vier regels, gedrukt in een vrij groot lettertype. Het verhaal is rijkelijk geïllustreerd met herkenbare, wat nostalgisch ogende tekeningen. De tekeningen beslaan een of twee pagina's en zijn warm en diep van kleur. We zien veel lange, dunne meneertjes met een grote baret op het hoofd en lange, smalle schoenen, torenhoge ijsjes, een superlange opafiets en gein…Lees verder

Meneertje Meer

Meneertje Meer ziet er tevreden uit op zijn bank. Tot hij een jongetje ziet met een ijsje met minstens drie bollen. Dat wil hij ook, maar dan meer: hij wil een bol van alle soorten ijs. Vervolgens ziet hij een jongetje op een fiets, hij gaat prompt een tandem kopen met vier zitplaatsen. Zo gaat het maar door, Meneertje Meer stapelt een massa dingen op. Maar van alles meer blijkt al gauw veel te veel. Groter, breder, duurder, langer. Alles heeft hij om zich heen. Gelukkig hoeft hij niets te delen, alles is voor hem alleen. Tevreden staat hij voor de spiegel en zegt: Ik wil er meer zoals ik. Dat heeft natuurlijk consequenties. Want al die Meertjes willen ook steeds meer, ze willen zelfs alles elke keer. De toevloed aan pakken en pakjes is niet meer te houden en Meneertje Meer wordt er niet gelukkig van: want wat heb je aan dat alles als je het niet delen kan? Hij beseft: Vrienden kun je nergens kopen ... die kun je alleen maar krijgen door aardig te zijn. Vanaf dat moment is Meneertj…Lees verder

Over Mark Haayema

Mark Haayema (Hardenberg, 3 april 1985) is een Nederlands acteur, poppenspeler en kinderboekenschrijver.

Loopbaan

Haayema speelde in onder meer de series Sesamstraat, Woezel & Pip en Alfred J. Kwak, Het Klokhuis en Ja zuster, nee zuster. Zijn eerste prentenboek bracht hij uit in 2011. Als liedjesschrijver schreef hij onder meer nummers voor Max Velthuijs, Herman van Veen en Kinderen voor Kinderen. Daarnaast schrijft hij vele kinderboeken en speelt hij in theatershows. In 2019 won hij de literatuurprijs Vlag en Wimpel.

Bibliografie

  • (2012) De held van alle helden
  • (2015) De vriendelijke draak
  • (2015) Sterrenwachter
  • (2015) Uit je duim!
  • (2016) Kwijt
  • (2016) De overkant
  • (2016) Oma, mag ik mijn pop terug?
  • (2016) Meneertje Meer
  • (2017) Joep!
  • (…Lees verder op Wikipedia