Boek
Nederlands

Het snotneusvirus

Marc De Bel (auteur), Jan Bosschaert (illustrator)
+1
Het snotneusvirus
×
Het snotneusvirus Het snotneusvirus
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
De zussen van konijn Wiete zijn erg ziek. Kit en Wiete gaan op pad naar Ursus Das om een medicijn te halen. Het is een gevaarlijke reis naar de andere kant van de Konijnenberg. Met sfeervolle kleurentekeningen. Voorlezen vanaf ca. 5 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Ziekten
Titel
Het snotneusvirus
Auteur
Marc De Bel
Illustrator
Jan Bosschaert
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Houtekiet, 2021
140 p. : ill.
ISBN
9789089249586 (hardback)

Besprekingen

Als de zussen van Kit ziek worden door het snotneuzenvirus (myxomatose) gaan Kit en Wiete op pad naar Ursus Das aan de andere kant van de Konijnenberg om een geneesmiddel te halen. Onderweg worden de vriendjes lastiggevallen door een uil, reiger, egel, eekhoorn, poes en andere dieren. Dit is het tweede deel in de serie ‘De avonturen van Kit Kapoen’ over de konijnen Kit Wortel en Wiete Splinter, na ‘De ridders van de Konijnenberg’*. Een verhaal in twee delen, die vanuit verschillende perspectieven worden beschreven. Het taalgebruik is vrij bombastisch: ‘schuimwolken die traag voorbijdrijven in de azuurblauwe lucht.’ En het bevat te veel moeilijke en ongebruikelijke woorden als eenzaat, warande, sakkerse, minimaliseer, vooraleer, hovaardig en fezel. Op de schutbladen staat een plattegrond van De Konijnenberg en omgeving. Aan het begin worden woorden als moer, rammelaar, lamprei, bovist, wentelhol en myxomatose toegelicht. Daarna volgt er een stamboom van de familie van beide konijnen. D…Lees verder

Het snotneus virus

In deel één – Ridders van de Konijnenberg – leerde je de families Wortel en Splinter kennen. Nu schrijft het gekende duo de Bel en Bosschaert een tweede deel in de reeks. Kit en Wiete – 2 goede vrienden – spelen en luieren graag in het bos. Maar dan worden de zussen van Wiete opeens ziek. De twee jonge konijnen horen dat Ursus Das misschien een medicijn heeft. Maar daar moeten ze een gevaarlijke tocht voor ondernemen. Durven ze dit? En lukt het hen om op tijd met het levensreddende medicijn thuis te komen?



Een vlot verhaal voor jongere lezers dat voornamelijk bestaat uit tekst. Deze worden soms afgewisseld door paginagrote illustraties die een inkijkje geven in een betoverende wereld. Bosschaert heeft een mooi kleurgebruik waardoor de lezer meegezogen wordt in deze wereld. Ik vind het wel jammer hoe hij de dieren heeft getekend: de konijnen zijn niet zo herkenbaar en ‘vermenselijkt’. Dit stoort mij wat, maar een jonge lezer heeft hier mogelijk geen probleem mee.…Lees verder

Over Marc De Bel

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Fruitpunchline

Marc de Bel (Kruishoutem, 7 mei 1954) is een Vlaams jeugdauteur. Voordat hij met zijn schrijverscarrière begon was hij (van 1974 tot 1983) onderwijzer. Met een van zijn leerlingen, Stedho, maakte hij twee stripalbums, die hij in eigen beheer uitgaf. De Bel werd vervolgens voltijds schrijver. Hij is gehuwd en heeft vier kinderen.

Bibliografie

Hieronder volgt een lijst van zijn boeken.

  • 1987 - Het ei van oom Trotter (Van Halewyck, 17e druk 2017)
  • 1988 - Meester Pluim en het praatpoeder (Infodok, 5e druk 1998)
  • 1988 - Wimpie en de wensautomaat (Infodok)
  • 1989 - Blinker en de bakfietsbioscoop (Infodok, 6e druk 1997)
  • 1989 - Het dagboek van Zwarte Piet (Infodok, 2e druk 1998)
  • 1989 - De kracht van Ajajatsoe (Infodok, 5e druk 1997)
  • 1990 - De knetterkwabmachine (Infodok, 4e druk 1998)
  • 1990 - Blauwe snoepjes (I…Lees verder op Wikipedia

Suggesties