Boek
Nederlands

Zee van rust : roman

Emily St.John Mandel (auteur), Lucie Schaap (vertaler)
Edwin St. Andrew, verstoten zoon van Britse adel, steekt in 1912 de Atlantische Oceaan over. Als hij in de woeste wildernis van British Columbia het bos in stapt, is het heel even volslagen duister en zingen vioolklanken onnatuurlijk door de lucht. Het is een overrompelende ervaring die lang in hem nazindert. Twee eeuwen later reist de beroemde schrijfster Olive Llewelyn de aarde over op tournee,
Titel
Zee van rust : roman
Auteur
Emily St.John Mandel
Vertaler
Lucie Schaap
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Sea of tranquility
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2022
249 p.
ISBN
9789025472382 (paperback)
Andere talen:

Besprekingen

Naar de maan en terug

Het briljante Zee van rust werd tijdens de coronacrisis geschreven. Of hoe de Canadese Emily St. John Mandel bij al het historische en futuristische geweld tóch dicht bij huis blijft.

Het boek speelt onder meer in Brits-Columbia anno 1912, op planeet Aarde in de 23ste eeuw en op een maankolonie weer twee eeuwen later. Maar overdrachtelijk gesproken bleef Mandel evengoed behoorlijk dicht bij huis.

Het verhaal begint in 1912, wanneer de adellijke Britse banneling Edward St. Andrew in de Canadese bossen de schrik van zijn leven krijgt. Even wordt het pikdonker, er klinkt vioolmuziek, menselijk geroezemoes en dan 'een nog nooit eerder gehoord geluid...'

Een ontregelende flitservaring die uiteenlopende personages vervolgens óók min of meer hebben. Van een videokunstenares en haar componerende broer eind 20ste eeuw tot personage Olive Llewellyn, die tweehonderd jaar later tijdens een promotietournee op Aarde wegens covidachtige toestanden niet terug kan naar haar maanthuis.

Lang blijft het een raadselachtig verschijnsel. Tot de tijdreizende onderzoeker Gaspery-Jacques Roberts zich richt op deze 'anomalie' en de mensen die haar meemaa…Lees verder

Personages als pixels

Emily St John Mandel brengt een aantrekkelijke mix van sciencefiction en literatuur in Zee van rust.

In haar bestseller Station Elf kijkt Emily St John Mandel naar hoe het gesteld is met onze wereld na de Apocalyps. In Zee van rust, haar zesde roman, is er geen duidelijk voor en na. Mandel laat een van haar personages opmerken dat de wereld geleidelijk aan is veranderd. Diezelfde man laat zich ook ontvallen dat de angst voor het einde van de wereld niet nieuw is. In al zijn hoogmoed denkt de mens dat hij in unieke tijden leeft, maar een blik op de geschiedenis vertelt iets anders. Een van de hoofdstukken in Zee van rust speelt in 2020 en laat de uitbraak van de coronacrisis zien, maar ook in de hoofdstukken over 2203 is sprake van een pandemie.

Voor een boek van minder dan driehonderd bladzijden bestrijkt deze roman een lange periode. De oudste verhaallijn gaat over 1912, het jaar waarin een Canadese aristocraat verbannen wordt naar onontgonnen gebied in zijn land. Tijdens een verkenning van een woud beleeft hij iets vreemds: alles wordt zwart in zijn blikveld en hij hoort …Lees verder

Springen door de tijd

Alles hangt met elkaar samen in Zee van rust, de nieuwe roman van Emily St. John Mandel, die vier eeuwen bestrijkt, waaronder de 24ste. Ondanks de complexe structuur leest het verhaal opvallend soepel.

Twee jaar geleden werd de Amerikaanse Emily St. John Mandel in één klap naar het literaire wereldpodium gekatapulteerd dankzij een roman die ze zes jaar daarvoor - ook toen al met succes - had gepubliceerd. Maar ja, Station Elf ging over een verwoestende pandemie en toen covid-19 in de eerste maanden van 2020 het Westen bereikte, leek Mandels boek nauwelijks minder dan profetisch.

Station Elf is net als zijn opvolger Het glazen hotel (2020) een virtuoos gecomponeerde roman die speels heen en weer springt door de tijd, waarin gaandeweg de stukjes op hun plaats vallen en pas aan het slot het gehele tableau zichtbaar wordt.

Dat blijkt ook het geval in Mandels nieuwe roman, Zee van rust (Sea of Tranquility). In dit boek krijgt het begrip 'heen en weer springen in de tijd' zelfs een extra dimensie, in de vorm van tijdreizen.

Zee van rust kent vier verhaallijnen. De eerste speelt in 1912, als Edward St. John St. Andrew, telg uit een gegoed Brits geslach…Lees verder